onsdag 15. august 2012

Kolkata


tidlig morgen
Jeg har nettopp lest om sommerfuglene ved kjernekraftverket i Fukushima, der en reaktor, eller var det flere, smeltet ned i mars i fjor – etter skader fra orkan og tsunami i Stillehavet. En anselig antall av de undersøkte sommerfuglene har brukne vinger, vingefarger i underlige mønstre eller blottet for mønster, samt tenner i øynene. Sommerfuglene er som menneskespebarn meget sårbare for radioaktiv bestråling.

Det er Frigjøringsdag i atommakten India. I det politiske toppskiktet her fins det en klar tanke om at atommakt (også) er ensbetydende med frihet fra ydmykelser og undertrykkelse: vi er sterke; også vi har dødelig slagkraft. Vi har som nasjon vært underlagt kolonimakten og er nå oss selv; ingen kan true eller ødelegge oss uten selv å bli truet eller ødelagt.

Atommakt kan aldri bli frihet for sommerfugler, trær og alt annet som må puste. Atomhovmotet, om det så kan utlegges rasjonelt, er en feiltagelse


Vi, den bittelille kjernen av folk i og utenfor Kolkata, har i tre år drevet en førskole, med lærer og assistent, i slumområdet i Chetla. En nabo i Oslo samler inn penger. De svært små barna (4-6 år) blir undervist i bengali og engelsk; de får skolemat. Etter et års tid blir de innskrevet i andre skoler. I dag skal Frigjøringsdagen feires der med flaggheising, kanskje sang, rim, regler og dikt.

Etter feiringen i Green Peace-skolen drar vi til huset som oss imellom kalles tori-ma, mor-båt. Prisen kan neppe reduseres. Jeg blir innviet i Kolkatas eiendoms- og bygningsbyråkrati. Eieren, enke og mor, har sagt at eiendomsoverdragelsen kan registreres og ofringsritualet utføres i måneden badra, som begynner om to dager. Men at de ikke kan flytte ut før måneden etter; ingen flytter ut i måneden badra. Og ingen ber en gjest dra i denne måneden, ikke engang en fiende!

Vi tenker rom. Første etasje: samlingsrom for barn og andre, kontor, et lite bibliotek, bad. Oppe: kjøkken, gjesterom, (mitt) skrive- og soverom, bad. På taket: spisested og meditasjonssted. Tenker farger også: jute og bambus. Ytterveggen: terrakotta, eller brent murstein.

Hilsen Wera

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar